In het zuiden van Spanje in de provincie Alicante, wordt volop gewerkt om druiventrossen in zakjes te doen. Dit is een ambachtelijke handeling die elke zomer met de hand wordt gedaan. Door het inpakken van de trossen garanderen de druiventelers:
-dat de druiven langzaam rijp worden
– ze niet worden aangetast door insecten of vogels
-en dat ze nog steeds lekker zijn als de grootste vraag ontstaat: op oudejaarsavond. (traditie om bij klokslag 12 uur 12 druiven in je mond te stoppen)
Bovendien ontwikkelt de druif een veel dunnere schil omdat ze zich niet hoeft te beschermen tegen weersinvloeden.
Dit wordt gedaan in het “Vinalopógebied”. Dit is de enige streek in Spanje waar de druiven massaal worden ingepakt. Het feit dat er deze zomer een zeer goede druivenoogst wordt verwacht en er dus meer dan 200 miljoen druiventrossen in zakjes moeten worden verpakt, zorgt ervoor dat 10.000 mensen voor enkele weken een baan hebben. De druiventelers hopen dat de druiventrossen voor het eind van juli allemaal zijn ingepakt.