DE SINAASAPPELTJES en MANDARIJNENPLUK GAAT BEGINNEN

RIJPE SINAASAPPELSVOLOP    SINAASAPPELS

Het is dus zo dat begin november de plukkers komen hier in de omgeving van Costa Blanca om als eerste de mandarijnen en daarna de sinaasappels te plukken.  Ze zien er dan nog niet echt rijp uit en smaken nog een beetje zuur, maar dat zal de bedoeling zijn. De meeste plukkers komen nu uit de oost-blok landen. De eigenaren van de gaarden brengen de vrachtwagens naar de plek en gooien de kratten uit de auto. In een rap tempo zijn de gaarden groen ipv oranje.

Uit de boomgaard

Bij ons beginnen de sinaasappels al beter te smaken, zoeter en ze kleuren al heel snel oranje. We hebben nu al veel meer sinaasappels dan vorig jaar. Ook dit jaar veel mandarijnen. Ook de honden zijn gek op een mandarijntje en worden ook getrakteerd bij hun ochtendwandeling. Ze blijven al bij de bomen staan en wachten af.

OOK DE MANDARIJNEN zijn HEERLIJK FRIS

MANDARIJNEN..

MANDARIJNEN

mandarina

Uit de krant….

Het citrusseizoen aan de Costa Blanca verloopt moeilijk. Dit omdat er confrontaties zijn tussen de plukkers en telers. De plukkers zijn niet tevreden met hun inkomen, hun veel te lage loon.

Het leek erop dat er een nieuwe overeenkomst zou komen, maar dit is nog niet gebeurd. Men dreigt om te gaan staken op 28 november als telers niet mee willen werken en geen hoger loon willen geven. De unie voor de plukkers (UGT) wil graag een loonsverhoging van 2,4%. Telers vinden dit te hoog want ze willen de kosten zo laag mogelijk houden. Men verwacht wel veel problemen als de medewerkers de stakings plannen gaan doorzetten. Omdat de productie lager is en de prijzen hetzelfde zijn als vorig seizoen,  zal dit bij veel telers pijn gaan doen.

Stukje geschiedenis:

Vroeger werkten er in de pluk veel Afrikanen.Dit is nu bijna geheel overgenomen door de Roemenen en Bulgaren. Zij hebben geen verblijfsvergunning nodig en hun Spaanse werkgevers riskeren slechts een boete voor zwart werk. Ze hoeven dus niet bang te zijn om aangegeven te worden voor illegale immigratie”. “Ze integreren beter [dan de Afrikanen]en zijn dus bezig hun te vervangen”, aldus een landbouwer in de regio. Ondanks de oorlog die het heeft ontketend zijn deze lage loon immigranten onmisbaar voor de sinaasappelteelt, die elk jaar minder geld opbrengt. De situatie is zo ernstig dat veel boeren  “liever de pluk achterwege laten en genoegen nemen met de subsidies van de Europese Unie (800 à 1 200 euro per hectare) zodat ze het loon van de  immigranten in hun zak kunnen houden”.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.